TETEBATU & RAMADAN

Vanaf nu zal ik proberen om wat vaker een kort verhaal te plaatsen. Dit is voor velen misschien wat makkelijker lezen, maar vooral voor mijn lieve broer Rowin die al vaker heeft gezegd: Oh fijn een korter verhaal dan kan ik het tenminste ook lezen, haha :)

Gister zijn Cynthia, Jessie en ik rond 10 uur met de scooter naar Tetebatu vertrokken, dit is een plaatsje aan de voet van de Rinjani. We hebben hier veel goede verhalen over gehoord en omdat we nog wel wat meer van Lombok wilden zien zijn we hier naar toe gereden. Na ongeveer 20 minuten was Jessie haar band lek, dus de trip begon al aardig lekker.. Gelukkig kon haar band 100 meter verderop geplakt worden en waren we binnen een half uur alweer onderweg. Rond half 1 kwamen we uiteindelijk aan in Tetebatu, waar we erg warm werden ontvangen door veel mensen. We hadden gelezen dat de locals hier heel erg vriendelijk zijn en dat merkten we meteen. Iedereen op straat groet je als je voorbij komt en veel kinderen die roepen: Hey Mister! Een man bood aan om ons de rijstvelden te laten zien en een waterval in een grot, dat zagen we wel zitten. Hij wilde ook nog met ons naar het monkey forest, maar dat hoefde niet van ons. Als eerst gingen we naar de waterval, waarvoor we ook door de rijstvelden moesten lopen. De natuur is echt prachtig en de waterval was ook erg mooi, het was een kleine waterval in een grot, dus je moest door het water lopen onder de rotsen door, maar ook hier en daar wat klimmen.

IMG_1957

We hebben daarna een tijdje door de rijstvelden gelopen met erg mooie uitzichten en ik had nog wat lolly’s gekocht om aan kinderen te geven die we onderweg tegenkwamen, altijd leuk om die kindjes te zien lachen! Cynthia en ik wilde ook graag eens weten hoe het is om in de rijstvelden te werken dus mochten wij een aantal vrouwen helpen om rijstzaden te planten. Als je dat rijstveld in loopt voelt het echt heel vies aan tussen je tenen, een grote modderpoel, maar na 2 minuten ben je er aan gewend en voelt het eigenlijk best lekker aan. Je moet niet bang zijn om vies te worden, want toen we klaar waren zaten we helemaal onder de modder. Ik was gestopt nadat ik een hele dikke worm tussen mijn rijstplantjes vond. Ik schrok er van en smeet de rijstplantjes uit mijn handen, iedereen moest heel hard lachen.

IMG_1992

IMG_1973

Na ons avontuur als farmers zijn we nasi campur gaan eten bij een locale warung en heb ik nog een spel gespeeld met wat kinderen die daar zaten. Het was een soort biljart, maar dan moet je met je handen op schijfjes schieten. Ik bakte er natuurlijk weer niks van, maar het was wel gezellig! Daarna zijn we nog naar een viewpoint gereden waar je prachtig uitzicht had op de rijstvelden. Rond 5 uur zijn we naar huis gereden, want we waren erg moe. Natuurlijk hadden we weer pech en hielp het verkeer niet echt mee, waardoor we rond 7 uur pas thuis waren. Vandaag liggen we aan het strand en ga ik mij zo nog even laten masseren, lekker genieten van onze zondag!

Morgen begint de ramadan, dus dan zullen de dagen in Lombok er heel anders uitzien. De meeste mensen zijn hier namelijk moslim. De warungs zullen overdag gesloten zijn en pas rond het eind van de middag open gaan. Er zal veel minder leven op straat zijn overdag.  Ik ga proberen om mee te vasten dus ik ben benieuwd! Tijdens de Ramadan gaat het niet alleen om het niet eten, drinken, roken, maar je mag bijvoorbeeld ook niet liegen, schelden en vloeken. Ik heb het in Nederland al eens geprobeerd, maar niet langer dan 2 dagen volgehouden. (Dat niet vloeken is eigenlijk ook best lastig om je aan te houden hoor). Hier gaat de zon wel eerder onder dus dat is een klein voordeel. Vannacht dus om 4 uur het bed uit om te ontbijten en dan mogen we rond half 7 pas weer eten en drinken. Ik ben bang dat ik het niet lang vol hou, maar ik zal het laten weten hoe het ervoor staat! Als het me niet hele dagen lukt, dan ga ik in ieder geval wel vasten wanneer ik op stage ben, want daar eet en drinkt dan helemaal niemand. (Ik ga de lunch van Bibi dus wel heel lang missen!! haha)
Voor iedereen die gaat vasten, veel succes!

 

 

3 reacties op “TETEBATU & RAMADAN

  1. Inderdaad een erg kort verhaaltje, zal Rowin wel niet bij in slaap zijn gevallen.
    die ramadan is natuurlijk ook een erg goed excuus voor je om af te vallen want ik lees vaak over warung hier en warung daar maar ja het eten is er ook erg lekker.

  2. Hoi lieverd. Prachtig om te lezen, dat je het naar je zin hebt. De ramadan is best een uitdaging voor je.Veel succes mop. Hele dikke kus

Reacties zijn gesloten.