10 MAANDEN LOMBOK BIJNA TOT EEN EIND :( 

Toen ik iets langer dan een jaar geleden aan mijn familie en vrienden vertelde dat ik stage wilde lopen in Indonesië, kreeg ik veel positieve reacties. Veel van hen vertelden me dat zij dit nooit zouden doen, zo lang, zo ver van huis. Bijna iedereen zei me ook dat ik zoveel zou leren, mezelf zou leren kennen en aan mezelf zou gaan werken. Wat ik zelf ook echt nodig vond. In de voorafgaande 5 jaren met ups, maar veel downs had ik deels een Dauja ontwikkeld die ik niet wilde zijn. Ik uitte veel van mijn verdriet, woede en frustraties op een vervelende manier. Naar anderen toe, maar ook naar mezelf. Hartstikke onzeker, al kom ik misschien niet altijd zo over, er waren genoeg dingen waar ik aan twijfelde. Jullie, die me goed kennen, weten vast wel waar ik het over heb. Mijn lieve, zorgzame moeder heeft mij toen zij nog leefde al vaak mijn ogen geopend en mij veel meegegeven over de belangrijke dingen in het leven. Wat zij elke keer weer tegen me zei is dat iedereen uniek is, maar toch gelijk aan elkaar. Ik weet zeker dat ik dankzij haar de open, spontane en empatische Dauja ben die ik nu ben. Stage lopen in Indonesië is voor mij de beste keuze geweest die ik ooit in mijn leven heb gemaakt. Hier in Indonesië zijn mijn positieve eigenschappen alleen maar versterkt en ben ik mij bewuster geworden van negatieve eigenschappen. Het is eigenlijk niet zo dat ik echt heel bewust bezig ben geweest met mijzelf, maar ik heb meer tijd met mijzelf doorgebracht, zonder invloeden vanuit Nederland, waardoor ik meer van mijzelf ben gaan houden. Ik heb het idee dat ik minder waarde hecht aan dingen die ik voorheen belangrijk vond, maar dat eigenlijk niet waren. Klinkt misschien allemaal erg zweverig, maar ik raad iedereen aan om een verre reis te maken, tijd door te brengen met locals van verschillende religies en culturen. Ik heb zoveel dingen meegekregen van deze mooie mensen. Ik heb zoveel mooie momenten mogen meemaken met anderen, maar ook alleen. Ik heb het geluk gehad dat ik veel vrije tijd heb gehad, waardoor ik veel van Indonesië heb kunnen zien, maar er staan nog steeds dingen op mijn lijstje, ik ga zeker weten terug komen! Morgen heb ik mijn eindbeoordeling (SPANNEND) en mijn laatste stagedag, waarna ik 2 maanden lekker ga reizen en mijn tijd weg van huis ga afsluiten. Ik heb heel veel zin om iedereen weer te zien, ik verlang zelfs naar mijn heerlijke deken, warme chocolademelk en een dikke trui, maar ik ben me nu al aan het bedenken hoe ik het ga regelen dat ik na mijn afstuderen weer weg kan.

IMG_3485Climbing mount Rinjani, een van de vele hoogtepunten van mijn tijd in Lombok

“Life is like a mountain, hard to climb but once you get to the top the view is all worth it”

 

26 reacties op “10 MAANDEN LOMBOK BIJNA TOT EEN EIND :( 

 1. Super beoordeling en wéér een prachtig verhaal. Vooral het stukje over je eigen ervaringen en ontwikkelingen zijn geweldig. Fijn dat je zo bent gegroeid en dat je ogen zijn open gegaan. Ik lees dat veel verhalen uit je hart komen en je hebt het heel mooi geschreven. Ga nu maar lekker genieten van je welverdiende vakantie. Verheug me ondertussen op ons Indisch kerstdiner. Dikke knuffel&kus…….Frank.

 2. Lieve dau! Ik ben trots op je en weet zeker dat het helemaal goed gaat komen met je eindbeoordeling.. Geniet van je laatste tripjes, veel plezier.. En natuurlijk tot gauw, hier in de kou!
  Xxx

 3. Super trots op jouw moppie! Je eindbeoordeling zit wel goed, zeker weten! Lekker genieten van je vakantie, en dan snel weer deze kant op!!! Tot snel mop. Xxx

 4. Wat prachtig verwoord Dauja.Knap hoe je t allemaal gedaan hebt.Mam zou trots op je zijn.Belangrijkste hb je bereikt.Je zelf terug te vinden.en weten dat niet alles vanzelf gaat in het leven..maar veel aan je zelf te danken hebt.Super trots op jou meid.Succes met je laatste dagen en je eindbeoordeling.en een mooie reis nog en pas goed op je zelf…dikke knuffel

 5. Heel veel succes nog Dauja en nog veel plezier met het reizen xxx

 6. Wat een mooi verhaal en stiekem ben ik heel erg jaloers dat jij dit avontuur bent aangegaan. Geniet van je laatste dagen :) veel plezier op reis!

 7. Lieve Danja, ik heb genoten van al je verhalen. Geniet er nog maar lekker van! ♡

  • Thanks lieve Patti, als ik terug ben zul je me vaak in de warung zien haha xxx

 8. Wauw..super mooi om te lezen hoe je jezelf hebt ontwikkeld en hoe meer je van jezelf bent gaan houden. Dit is zoveel waard!! Geweldig meis. Ik wens je heel veel plezier met je verdere reis en uh…die beoordeling komt wel goed joh (:
  Blijf je nog wel schrijven?

  Kanjer!

 9. Wauw lieve mooie Dauja je bent een bijzonder mens heel veel mensen kunnen nog veel van jou leren super dat je het gedaan hebt je kunt heel trots op je zelf zijn ik ben zelf in 2008 na Indonesië geweest maar voor een maand

   • Wauw..super mooi om te lezen hoe je jezelf hebt ontwikkeld en hoe meer je van jezelf bent gaan houden. Dit is zoveel waard!! Geweldig meis. Ik wens je heel veel plezier met je verdere reis en uh…die beoordeling komt wel goed joh (:
    Blijf je nog wel schrijven?

    Kanjer!

Reacties zijn gesloten.