Van Bali naar Lombok

Donderdagmiddag ben ik van Canggu naar Warung Linda in Seminyak gereden. Toen ik daar net een half uur was, voelde ik de 3e heftige aardbeving. Ik belde meteen Eva, een lokale vriendin van mij uit Lombok. Ik hoorde de paniek en angst van de mensen op de achtergrond en ik hoorde Eva heel hard huilen. Een brok in mijn keel. Vreselijk is het wat er in Lombok gebeurd en de angst die de inwoners hier moeten voelen.

Noes & Linda boden me die avond aan om naar Lombok te rijden en daar te helpen. Aangezien er al aardig wat donaties zijn binnengestroomd hebben we besloten een truck te vullen met goederen die in Lombok nog maar moeilijk te krijgen zijn. Twee dagen lang hebben we door Bali gereden op zoek naar zeil voor tenten, drinkwater, rijst, babyspullen zoals melk en pampers, medicijnen, dekens & ander voedsel zoals groenten en mie. Het waren twee lange dagen, mede mogelijk gemaakt door Warung Linda, zonder hen was mij dit nooit gelukt! Lokale hulp is echt belangrijk hier! Ze spreken de taal en weten waar ze terecht kunnen.

DAG 1 IN LOMBOK
Zaterdagavond zijn we met de auto en een truck richting de haven in Padang Bai gereden, waar we 5 uur hebben moeten wachten voordat we de ferry op konden. Om 9 uur in de ochtend zijn we aangekomen bij een lokale vriend van mij genaamd Julian, in Praya, Lombok. Hier hebben we de truck uitgeladen en zijn we met een aantal auto’s naar Oost en Noord Lombok gereden, om te kijken waar er generators nodig waren voor stroom, waar medische hulp nodig was en waar zeil, dekens en voedsel nodig was.

Deze baby heeft net als 100 duizendenImage may contain: 2 people, people standing, sky and outdoor
mensen geen huis meer en slaapt buiten. Verschrikkelijk om te zien. Ongelofelijk dat je ze evengoed ziet lachen. Wij kunnen nog veel leren van de kracht die de mensen in Lombok hebben. Zij overleven nu dankzij liefde voor elkaar. De eerste dag was heftig en de situatie hier raakt me diep, maar ik ben dankbaar dat ik een steentje bij kan dragen voor mijn tweede thuis.

 

DAG 2 IN LOMBOK

Van de eerste dag hebben we veel geleerd, we hebben niet super efficient gewerkt en er is zeker een manier om het beter aan te pakken.  Daar zijn we dag 2 dan ook meteen mee begonnen. We hebben pakketten gemaakt met dezelfde hoeveelheden rijst, pakketten met babyspullen zoals pampers, melk en kleding, we hebben zeil gelijk gesneden, pakketten met voedsel gemaakt en 5 auto’s hiermee gevuld. We zijn veel naar plekken off road gereden en hebben proberen te onderzoeken waar nog weinig hulp is geweest. Belangrijk hierbij is om eerst met de inwoners van de dorpen in gesprek te gaan en rond te kijken wat ze allemaal al aan spullen en voedsel hebben. Dit is niet altijd even makkelijk, aangezien er genoeg mensen zijn die spullen verstoppen, zodat ze meer voorraad krijgen. Er zitten veel meer lastige aspecten aan de situatie. Mensen die je om bepaalde spullen vragen, je zielig aankijken in de hoop dat je ze dekens of rijst geeft. Het is dan heel moelijk voor sommigen, vooral voor de locals, om een soort van “streng” te blijven. Toch is dit erg belangrijk om ervoor te zorgen dat iedereen gelijk wordt behandeld, maar ook om er voor te zorgen dat er niet teveel geld wordt uitgegeven aan “onnodige” spullen, zodat er meer geld overblijft voor de lange termijn. Denk aan waterfilters, heropbouw.

Ik ga proberen om elke 2 dagen een update te plaatsen over welke stappen, acties er plaatsvinden hier. Ik wil nogmaals iedereen bedanken die meedenkt, gedeeld en gedoneerd heeft! Even een special shout out naar Jazzy, die met haar koken voor Lombok actie meer dan 2000 euro heeft opgehaald! Vandaag komt er meer nieuws over een nieuwe Koken voor Lombok editie, dus houdt mijn instagram en facebookpagina in de gaten! Ik probeer echt zoveel mogelijk deze website en de doneerwebsite up to date te houden, maar aangezien drukte lukt dit niet altijd. Mijn excuses als er bepaalde samenwerkingen nog niet opstaan, ik vergeet jullie niet en ben jullie ontzettend dankbaar voor jullie inzet!! <3

Aangezien we bezig zijn met een plan te bedenken voor hulp voor langere termijn, zijn donaties nog steeds meer dan hartstikke welkom!

Doneren kan via https://www.doneeractie.nl/aardbeving-lombok/-29390

Of via de tikkies hieronder:
Wil je me €5,00 betalen voor ‘De slachtoffers in Lombok’ via https://tikkie.me/pay/rqttq1bj8pc6mmeb3ikp

Wil je me €10,00 betalen voor ‘De slachtoffers in Lombok’ via https://tikkie.me/pay/pgjhc1mfokt619uvvcvt

Wil je me €15,00 betalen voor ‘De slachtoffers in Lombok’ via https://tikkie.me/pay/t519tej0549n20d09nkp

Wil je me €20,00 betalen voor ‘De slachtoffers in Lombok’ via https://tikkie.me/pay/fu4ak7dpkqj1iestagqb

Wil je me €25,00 betalen voor ‘De slachtoffers in Lombok’ via https://tikkie.me/pay/pu0l6tdff9qggtvuo1n8

Wil je me €30,00 betalen voor ‘De slachtoffers in Lombok’ via https://tikkie.me/pay/ck3qs25f6umg1fm8cnt1

Wil je me €40,00 betalen voor ‘De slachtoffers in Lombok’ via https://tikkie.me/pay/aur5n4uvcfan4p3pb9hh

Wil je me €50,00 betalen voor ‘De slachtoffers in Lombok’ via https://tikkie.me/pay/jvuqqiosp4fu1orq9fsv

Wil je me €100,00 betalen voor ‘De slachtoffers in Lombok’ via https://tikkie.me/pay/3l857fpmkjcq0nh5s1n6

Overmaken kan ook naar NL53INGB0758050283 op naam van D van Dalen onder vermelding van: donatie Lombok

NOGMAALS BEDANKT LIEVE ALLEMAAL! <3

1 reactie op “Van Bali naar Lombok

  1. Heel veel sterkte daar en suc6 .
    Je mag trouwens wel even erbij vermelden dat als het geld rechtstreeks naar je word overgemaakt er niet zoals bij de doneer site €0.85 +6% en nog eens btw word ingehouden per donatie. Een site die wel erg veel aan hun strijkstok laat zitten bij bijna 500 donaties.

Reacties zijn gesloten.